Útmutató a megfelelő munkavédelmi ruházat beszerzéséhez

A számunkra tökéletes munkaruha kiválasztása során több szempontot is érdemes figyelembe vennünk:

  • Milyenek a munkakörülmények? 
  • Milyen munkavédelmi előírásokat követelnek meg a munkavállalótól? 
  • Milyen személyes igényeket támasztunk új munkaruhánkkal szemben? 

Elsősorban a munkakörülményeket vegyük figyelembe.

Más munkavédelmi ruházatra van szüksége pl. egy orvosnak mint egy hegesztőnek. Egy sebész számára például az a műtős ruha lesz a legmegfelelőbb, amelyik jól szellőzik, kényelmes, a legszigorúbb higiéniai követelményeknek is megfelel, ugyanakkor bírja a rendszeres viselést és mosást. 

Ha nedves környezetben dolgozunk, a víztaszító anyagú ruhák között érdemes nézelődni; a hegesztőknek lángálló védőfelszerelésre van szükségük; autószerelőknek pedig a nagy mozgásszabadságot biztosító és a gyakori mosásnak ellenálló munkavédelmi ruházat között ajánlatos nézelődni.

Következő lépésben azt kell megvizsgálni az ideális munkavédelmi ruha kiválasztásához, hogy  milyen tulajdonságokkal rendelkező öltözékre lesz szükségünk.

Védőöltözékünknek megfelelően kell alkalmazkodnia a felhasználási környezethez, hogy  hatékonyan megelőzhesse a munkabaleseteket. Ha a mindennapos munkavégzés nagyfokú mozgékonyságot igényel, úgy rugalmas, vékonyabb anyagú ruházatot érdemes választani. Amennyiben kemény fizikai igénybevételnek vagyunk kitéve, egy strapabíróbb és vastagabb matériából készült típust szerezzünk be, és a munkaruházat mellett nagyon fontos a megfelelő munkavédelmi cipő is. Pl. egy rakodómunkás komoly sérüléseket szenvedhet, ha egy súlyos doboz vagy konténer a lábára esik, ám egy fémbetéttel rendelkező munkavédelmi lábbeli hatékony védelmet biztosít felhasználójának.

Ami a munkaruha fazonját és színválasztékát illeti: a választáskor hagyatkozzunk saját ízlésünkre! Ez csak akkor nem lehetséges, amikor a munkáltató megköveteli alkalmazottaitól az egyen stílusú védőöltözetet.

Egyes cégek, vállalkozások esetében ugyanis a formaruhának nemcsak esztétikai vonzata van, hanem professzionalizmust és bizalmat is sugároz.


Látogass el webshopunkba, a folyamatosan bővülő termékkínálatunk megtekintéséhez!