Tippeket adunk a munkavédelmi cipő választásához

  1. Milyen munkához használjuk?

A munkavédelmi cipőt minden esetben a munkakörülményeidnek megfelelően válaszd:

  • Mennyit és hogyan mozogsz a munkád során?
  • Milyen hőmérsékleti viszonyok között kell dolgoznod?
  • Milyen veszélyek érhetik a lábad?

A munkavédelmi cipőket különböző típusú munkákhoz tervezik; munkakörtől függően különböző besorolások léteznek.

Ám nem csak a kategóriák, hanem a speciális megerősítéssel bíró felületek is testre szabottak. Például a cipők zuhanó tárgyaktól, vagy nyomástól is védhetnek; bizonyos fajta megerősítések a vegyi anyagok elleni védekezést segítik; s vannak, melyek a hideg ellen óvják fokozottan a lábat. 

Minden szempontot gondolj át, hogy a lehető legprofibb cipőt választhasd ki, melyben öröm lesz dolgozni!

  1. A cipő anyaga

A munkavédelmi cipők kedvelt anyaga a marhabőr. Sok érv szól mellette, például természetes, jól szellőző anyag, melynek verhetetlen a kopásállósága is. Strapabíró, és magas esztétikai színvonalú, így egy bőr munkavédelmi cipő még munka közben is hozzájárul az igényes megjelenéshez.

A bőr hátránya, hogy nem vízálló, ezért olyan típusú munkákhoz javasolt, ahol inkább a jó szellőzés és a strapabírás a fontosabb, szemben a vízállósággal. A bőrcipőnek is sok különböző fajtája van, a munkavédelmi cipőket az erre alkalmas, minőségi bőrből gyártják.

Gyakori anyaga a munkacipőknek a  szintetikus szövet is. Ezek a cipők könnyebbek, mint egy bőrcipő, vízállóak, a vegyszerekkel, savas, maró anyagokkal szemben ellenállóak. A szintetikus szövet viszont nem annyira időtálló anyag, mint a bőr. Ezekre az eltérésekre nem minőségi, hanem funkcionális különbségként kell tekinteni. Akinek vízálló cipőre van szüksége, az a szintetikus felsőrészt választja, akinek fontos, hogy a cipő szellőzzön és ellenálló legyen, az a bőrt.

  1. Megerősített orr

Megerősített orr nagyon fontos szempont, ha például építkezésen dolgozol, vagy  olyan helyen, ahol zuhanó tárgyak ellen kell megvédeni a lábad. Ha belegondolsz, hogy egy ilyen cipő akár a lábfej-, lábujjtöréstől is megvédhet, akkor már érzed a cipőválasztás fontosságát, és a munkavédelmi cipők jelentőségét.

A cipő orrát lábujjvédővel szokták megerősíteni. Vannak kompozit lábujjvédők és fémből készült változatok. Ezek hasonló mértékben védik a lábat, általában 200 joule erőhatásnak áll ellen.

  1. Extra, nem extra? Antibakteriális talpbetét

Munkavédelmi cipő választásakor is leegyen szempont a személyi higiénia.

Szerencsére a gyártók a cipők  kivitelezésére, megjelenésére figyelnek, hanem extra kiegészítőkkel és funkciókkal elégítik ki a komfortérzetünket is.

Ilyen például az antibakteriális talpbetét – mely akár bélelt, akár nem bélelt cipőhöz tartozik - nagy segítség lehet. Még akkor is plusz előny, ha jól szellőző cipőt viselünk. Ráadásul a munkavédelmi cipők talpa és talpbetétje általában olyan ergonómiai kialakítással készül, mely segít abban, hogy ne fáradjon vagy zsibbadjon el a láb az egész napos munkavégzés során.

  1. A munkavédelmi cipő legyen kényelmes

A cipő kiválasztásakor vedd figyelembe a lábméretedet is. Ne legyen sem túl szűk, sem túl tágas a cipő, mert mindkét eset akadályozza a megfelelő mozgást. Munka közben, amikor fáradunk, csökken a kontroll, az ellentartás, a kényelmetlen pozíció kiegyenlítésének képessége. Ezzel pedig nem csak a komfortérzetünkre, de a testi épségünkre is kihathat a rosszul megválasztott cipőméret.

A kényelmes talpbetét, a megerősített sarok, a cipő szellőzése és minden egyéb, a kényelmet szolgáló szempont legalább annyira fontos, mint maga  a fizikai védelem.

A webshopunkban kapható munkavédelmi cipőkkel kapcsolatban felmerülő kérdéseidre válaszolunk, keress minket!