Munkavédelmi cipők – Állj két lábbal a földön!

A legelső védőlábbelik egyfajta facipők voltak, melyet Európában kezdtek viselni, évszázadokkal ezelőtt.

Ezek a facipők védelmet nyújtottak a leeső tárgyak ellen, védték a földműveseket a földön fekvő éles tárgyakról, illetve megóvták lábujjaikat, ha ló vagy tehén lépett rájuk. A facipők leginkább Hollandiában terjedtek el, ahol sabot-nak nevezték őket. A korai ipari forradalom idején a gyári technológia ellen tiltakozó munkások ezen sabot-jaikat, facipőiket dobálták a gyártósorokra, hogy azt megakasztva leállítsák a termelést. A "szabotázs" szó ebből a tevékenységből származik.

 Az elmúlt évszázadok során a hatékony védelem hiánya rengeteg munkahelyi sérülést, balesetet eredményezett. Ezek elkerülésére a bakancsok orrát, és sok esetben a talpát is acéllal erősítették meg. Ezek együtt védték a viselője lábát a leeső tárgyaktól és a talp átszúrással járó sérülésektől. Érdekes tény, hogy bár az első acélbetétes csizmákat az 1930-as években eredetileg a munkavédelmi céllal tervezték, azt hamar átvette a hadsereg, és mára a civil divat szubkulturális köreibe is befészkelte magát.

Milyen szempontokat kell alaposan átgondolni a munkavédelmi cipők választása során?

  1. Mérjük fel a felmerülő kockázatokat!

Kockázati tényezők lehetnek a leeső vagy guruló tárgyak. Ezek elleni védelmet az orrmerevítő biztosítja, mely a cipő orrában található a felsőrész és a bélés között. Feladata, hogy védje a lábujjakat az esetleges mechanikai hatásoktól és az összenyomástól. Ezek az orrmerevítők készülhetnek fémből (acél vagy alumínium) vagy kompozit anyagokból (szénszál, üvegszál, műanyag).

Következő kockázati tényező az éles és hegyes tárgyak a padlón. Ellenük a szúrásálló talp nyújt védelmet, az acélból és kompozit textilből készült átszúródás mentes talplemez a talpbetét alatt található.

Csúszós felületeken a csúszásmentes talp választása nyújthat hatékony megoldást. A rendkívül meleg padlón a kontakt hőhatásnak ellenálló járótalp kiválasztása nyújthat védelmet.

A fémmegmunkálás, hegesztés, köszörülés közben keletkező szikrák komoly égési sérüléseket okozhatnak. Ezek elkerülésére védőborításos, könnyen fel- és levehető hegesztő munkavédelmi lábbelik választása javasolt.

  1. Ismerjük meg a munkakörnyezetet!

Kültéri használat esetén vegyük figyelembe az időjárási körülményeket, hiszen meghatározzák a kiválasztás szempontjait. Fektessünk hangsúlyt a kiemelten csúszásbiztos járótalpra, nedvesség - vagy vízálló felsőrészre! A beltéri használatnál a lapos járótalp a stabilitás érdekében fontos szempont a cipő kiválasztásánál.

  1. Határozzuk meg a szükséges kényelmi szintet!

A kiválasztott munkavédelmi cipő illeszkedjen a lábadhoz, megfelelően támassza alá a talpad, támogassa a mozgásod és a testtartásod. Megfelelő illeszkedés nélkül a lábaid nagyon gyorsan és könnyen elfáradnak, nehézzé, szélsőséges esetben hólyagossá is válhatnak.

Tudd, hogy a legtöbb munkához létezik tökéletes munkavédelmi cipő.