Minden, ami a jó munkához kell

Munkaruhának nevezik általános szóhasználat szerint mindazt, amit a munkavállaló ruházatként  visel.

Gyakran a védőruha és munkaruha kifejezéseket is egymás szinonimájaként fordul elő, annak ellenére, hogy a két kifejezés között igen jelentős különbség van. 

A leggyakoribb munkahelyi öltözetek kategóriái:

  • egyenruha: egyes ágazatokban (pl. vízi közlekedés, közterület-felügyelet, erdészet, tűzoltóság, rendőrség) jogszabály írja elő az egyenruha viselésének kötelezettségét, az adott hivatásrendben, szolgáltatás körében dolgozó személy felismerhetőségének, megkülönböztetésének érdekében.
  • formaruha: olyan öltözék, melyet a munkáltató azért viseltet a – jellemzően ügyfelekkel, partnerekkel kapcsolatban álló – munkatársakkal, hogy valamilyen, a külső személyek felé irányuló üzenetet kommunikáljon, vagy az egységes megjelenés a cég rendezett imázsát erősítse. A ruházat célja, hogy jól észrevehető legyen és a munkavállaló által végzett tevékenységet jelezze. (pl. légiutas kísérő, postás, felszolgáló, banki dolgozó)
 • védőruha: egyéni védőeszköz, mely a munkavállalót a munkavégzés során a fizikai, biológiai, kémiai kockázatoktól védi. Szabványok és normák által meghatározott védelmi képességgel rendelkezik. 
 • munkaruha: az a ruha, amelyet a munkáltató azért biztosít, hogy a munkavállaló saját ruháját megkímélhesse a munkával járó fokozott igénybevételtől, szennyeződéstől.

 • Milyen az ideális munkaruha?

  Munkaruhát minden esetben egy konkrét tevékenységhez, feladatkörhöz választunk, 

  Míg egy vegyipari dolgozónak lángálló és antisztatikus védőruházatra van szüksége, úgy egy autószerelőnek megfelelő lehet egy vékonyabb anyagú, nagy mozgásszabadságot biztosító fazonú munkaruha. Így mindenképpen célszerű végiggondolnunk, hogy munkánk során milyen körülmények között, milyen feladatok során szeretnénk munkaruhánkat hordani?


  Válasszuk ki a megfelelő típust! Általános célra a legtöbb munkaruha alkalmas, azonban a védőöltözetünk típusát a munkakörünk követelményei határozzák meg. Míg például a mozgékonyságot, ügyességet igénylő munkáknál vékonyabb anyagú, rugalmas ruházat javasolt, nehéz fizikai munkavégzés során erősebb, strapabíróbb anyagú, vastag ruha viselete célszerű.

  A választásnál a ruha anyagának összetétele is meghatározó. Míg például nagy mechanikai igénybevétel során erősebb, vastagabb anyagú pamut munkaruha javasolt, a könnyebb fizikai munkák végzéséhez vékonyabb, kényelmesebb pamut, illetve kevert szálas anyagú ruházat ajánlott.

  Munkavégzés közben milyen speciális hatások érnek bennünket? Gyenge, éjszakai megvilágításban történő munkavégzés során jól láthatósági öltözet az indokolt viselet. Hidegben végzett munkaruha esetén téli béléssel ellátott munkaruhát érdemes hordanunk. Csapadékos, esős időben több típusú vízálló ruhadarab közül választhatunk (esőkabát, esőoverál, esőöltöny). Faipari, illetve egyéb vágóeszközökkel végzendő munkák során a vágásbiztos öltözet a javasolt. 

  A munkaruha kiválasztása során a ruha szabása/fazonja és színe a legtöbb esetben teljesen a saját ízlésünkön múlik. Ez alól kivételt képeznek azon esetek, ahol a munkáltató ragaszkodik egy adott színhasználathoz. 


  A fentieket végiggondolva a tökéletes döntést hozhatunk a munkaruha kiválasztásakor.