Facipő és acélbetét – a munkavédelmi lábbelik története

Alapvető igényünk, hogy a mindennapi munkánkat biztonságban végezhessük el, biztonságosan jussunk el a munkahelyre és onnét vissza otthonunkba, valamint a munka, amit végzünk, ne károsítsa egészségünket. Sajnos a történelem során ez hosszú időn keresztül nem volt a figyelem központjában.

A munkavégzéssel kapcsolatos problémák egyidősek az emberiséggel ám a munkavédelem kérdése gyakorlatilag az „ipari forradalommal” zuhant rá a társadalomra...megjelentek a gyárak, azokban a gépek, berendezések...megsokszorozódtak a balesetek, nőtt a termelékenység, iparágak fejlődtek ki…

Hamar kiderült, hogy az ipari tevékenység nagyon balesetveszélyes, ahogy az is, hogy sokkal olcsóbb a munkásoknak védőfelszerelést adni, mint amennyibe a tapasztalt, szakképzett munkaerő balesete, és az ebből adódó termeléskiesés kerül.

Az első munkavédelmi cipők fából készült darabok voltak, Klompen vagyis klumpa  néven viselték már a hollandok középkor óta, egy fadarabból (éger-, fűz-, nyárfából) kifaragva és földművesek használták.

Az ipari forradalommal megjelenő gyárakban ezek a kezdetleges lábbelik megvédték a munkásokat a leeső nehéz tárgyaktól és a földön heverő esetleges éles vágóeszközöktől.

A munkakörülményekkel elégedetlen dolgozók ezekkel a cipőkkel akadályozták a gépek működését úgy, hogy azokat a fogaskerekek közé dobták. Innen ered a szabotázs szó is, ami az angol "sabot" szóból származik, ami ezt a fajta facipőt jelenti.

A további évszázadokban megjelentek a munkások egészségét és biztonságát védeni hivatott első kompenzációs törvények, melyek kiemelt területe volt az ipari biztonság. Ezeknek a törvényeknek megjelenéséig a munkáltatók számára olcsóbb volt a sérült munkás helyettesítése, mint épségének, egészségének megóvása. Ám a törvények megjelenését követően a nagyvállalatok is érdekeltek lettek abban, hogy pénzt invesztáljanak a munkavédelembe, mely által vissza tudták szorítani a felelősségbiztosítással járó, egyre emelkedő költségeiket. Elsők között a múlt század harmincas éveiben a Red Wing Shoes vezette be az acélvédelemmel (acél kaplival és acél orral szerelt munkabakancsokat) ellátott lábbeliket. A második világháború hírhedt német menetcsizmáját, melyet eredetileg a harctéri tisztek számára fejlesztették, úgyszintén acél orrvédelemmel látták el.

Az egyre inkább elterjedő, acélbetétes védelemmel ellátott lábbelik felkeltették számos szubkultúra érdeklődését is. A punk és skinhead mozgalmak, majd később az EBM és egyéb ipari zeneirányzatok felfedezték az acélbetétes bakancs harci tulajdonságait és rendkívüli tartósságát. A nagy méreteket öltött a civil felhasználás révén vált ismertté több olyan gyártók is, mint pl. a Dr. Martens. Ennek az érdeklődésnek a hozadéka, hogy - ellentétben a többi védőfelszereléssel – a biztonsági cipők fejlesztése naprakészen követi az aktuális divatirányzatokat. A vásárlók elvárásainak való megfelelés érdekében a gyártók számos stílusban és színben gyártanak munkavédelmi cipőt, bakancsot és csizmát, melyek, bár általában acélból készülnek, de a megerősítésük kompozit anyagból vagy műanyagból is végezhető. Mivel az acél megerősítéssel készült lábbelik továbbra is elengedhetetlenek az iparban és sok más, a lábra veszélyes környezetben, eme védőlábbelik népszerűsége, így a jövője is töretlen, de már léteznek olyan munkavédelmi cipők is amelyekben a megerősítés kompozittal vagy műanyaggal is elvégezhető. 

Keresd kínálatunkban munkavédelmi cipőinket, és válaszd ki a számodra megfelelőt!