Az alacsony hőmérséklet, mint munkakörnyezeti tényező

A hideg munkakörnyezet kedvezőtlen hatásai miatt elsősorban a szabadban végzett fizikai munka (pl. fakitermelés, építőipari kivitelezés, útépítés, -burkolás, -tisztítás, szemétszállítás) során kell különös gondot fordítani a munkavállalók védelmére.

A hőmérséklettől, a szél sebességtől, hőérzettől, a csapadék mennyiségétől és fajtájától, valamint a munkaterület paramétereitől – magasban, fémfelületen, nedves, csúszós területen végzett munka – függ, hogy a téli, szabadban végzett munkaidőt szükséges-e korlátozni vagy sem.

Extrém körülmények között a szabadban történő munkát akár 5-10 percre is redukálni kell óránként, illetve még verőfényes, száraz hideg időben is számítani lehet a kültéri munka kockázataira, mint pl. fagyás, kihűlés, átázás, elcsúszásból fakadó baleset vagy felső légúti megbetegedések.

Milyen szerepe van a munkavédelmi ruházatnak rétegeinek a hidegben, kültéri munkavégzés során?

  1. a bőrhöz legközelebb eső réteg – Polipropilén, vagy hasonló nedvszívású anyag, hiszen ez segíti a verejték eltávolítását a testről, szárazon tartja a bőrfelületet
  1. a középső réteg – gyapjú, vagy polár szigetelőréteg, mely biztosítja az optimális testhőmérséklet
  1. a külső réteg – nejlon, vagy ahhoz hasonló alapanyagú vízlepergető réteg, mely védelmet biztosít a szél és a nedvesség ellen 

 A teljes testfelület védelmét hogyan biztosíthatjuk? 

  • biztosítani kell az arc, a száj és a nyak fedését, fagyásának megelőzését, valamint a fejen keresztül leadott hőmennyiség csökkentését.

A kínálatunkban szereplő Rewear – Ledes téli sapka és a Leib Wächter Uniszex téli sapka kiváló minőségű, akril speciális szálai tartják a test hőjét.

  • védőszemüveggel biztosítani kell a szem védelmét a széltől, törmeléktől, hóvakságtól és az UV sugárzástól
  • a perifériás vérkeringés fenntartásához, valamint a végtagfagyás megelőzésének érdekében a szigetelt munkavédelmi kesztyű, valamint szigetelt, vízálló, csúszásgátló bevonattal, vagy speciálisan kialakított talppal rendelkező munkavédelmi lábbelik viselését helyezzük előtérbe

Huzamosabb időn keresztül a szabadban, alacsony hőmérsékleten történő munkavégzés során, bármilyen panasz, rosszullét, sérülés esetén a tevékenységet azonnal abba kell hagyni, , haladéktalanul munkahelyi elsősegélynyújtást vagy orvosi ellátást kell kérni.

Mindig legyen mobiltelefon a munkaterületen, ha segítséget kell hívni!